Boekrecensie – Met je smartphone het bos in

donderdag 10 april 2014

Smartphones in de klas. Dat kun je erg vinden, maar je kunt ze ook op een positieve manier inzetten. Hoe? Stuur kinderen met smartphone of tablet naar buiten en wakker zo hun interesse voor de natuur weer aan. Dat betoogt Jolanda Pikkaart in haar boek ‘Met je smartphone het bos in’. Een mooi, compact boekje boordevol ideeën waar leerkrachten, ouders en andere natuurliefhebbers hun voordeel mee kunnen doen.

Als dochter van een biologe is de liefde voor de natuur me met de paplepel ingegoten. Mijn moeder nam me rond schemertijd mee het bos in om te kijken hoe de dassen uit hun burchten kwamen en hoe de jongen met elkaar ravotten. Ik ving vuurvliegjes in een glazen potje, leerden de sporen van vos, hond en marter te onderscheiden en mocht eindeloos uilenballen uitpluizen. Ik ging mee naar lezingen en natuurweekenden van IVN tot KNNV en van RAVON tot SOVON. En hoewel ik zelf professioneel gezien een ander pad ben ingeslagen, vormen deze herinneringen mijn liefde voor de natuur.

Digitaal schepnetje
Terug naar de tegenwoordige tijd. Nieuwe technologie, nieuwe natuurbeleving. Wij willen kinderen leren hoe ze ict praktisch kunnen toepassen. En gelukkig blijken slootjes, bossen en insecten ook hun geheimen prijs te geven met een digitale (onderwater)camera, gps of Google Earth. Nieuwe natuurbeleving is niet slechter dan de oude. Integendeel, technische hulpmiddelen kunnen natuuronderwijs zelfs spannender of intenser maken. Het boek ‘Met je smartphone het bos in’ geeft je hiervoor eindeloos veel ideeën, zoals:

  • Volg een gps-tocht of maak een QR-wandeling
  • Plaats een schaal met slakken onder een documentcamera: de slakken kruipen over het digibord
  • Beleef de lente met een webcam in een nestkastje
  • Speel een natuurgame Los in ’t bos, een gezamenlijk project van Mediawijzer.net, Staatsbosbeheer, De Boomfeestdag en stg. Natuurwijs
  • Zet Google Earth in om te kijken naar natuur in Nederland
  • Of om kinderen te leren over mondiale projecten van het WNF
  • Maak met je smartphone een foto van een vogel
  • Neem het geluid op en determineer met een speciale app welke soort je hoort en ziet
  • Download apps met honderden verschillende wandelingen door heel Nederland
  • Maak een digitaal verslag van hoe je een hut bouwt
  • Chat met de boswachter van een bepaald natuurgebied
  • Geef eens een digitaal kinderfeestje in de natuur

Niet genoeg smartphones in de klas?
Enthousiast geworden maar juist te weinig smartphones in de klas? Speciaal voor die scholen heeft uitgever BoekTweePuntNul, in samenwerking met enkele sponsoren, de inspiratiebox ontwikkeld, met daarin o.a. smartphones. Scholen mogen de inspiratiebox één maand gratis lenen in ruil voor een verslag, een video, een nieuw idee, een gebruikerservaring; iets waardoor nog meer collega’s en scholen geïnspireerd zullen raken.

Praktisch, leesbaar en handzaam
‘Met je smartphone het bos in’ is overigens geen boek om echt te lezen. Tenminste, niet zoals je en standaard boek leest. Je leest dit boek stukje voor stukje. Je begint in het midden of leest van achter naar voren, terwijl je even uitrust op een bankje in het bos. Of omdat je lesideeën zoekt bij het thema ‘herfst’. Je leest stukjes uit dit boek die passen bij het moment. Jolanda Pikkaart schrijft prettig, het boek is eenvoudig vormgegeven en niet te dik, je stopt het zo in je rugzak. Het bevat ruimte om aantekeningen te maken en geeft je alle namen van apps, websites en andere digitale toepassingen.

» ‘Met je smartphone het bos in’ is te koop in de boekhandel en online te bestellen voor €19,95

Hup, naar buiten!
Nog even terug naar m’n moeder. Vorige week belde ze om te vragen of mijn zesjarige zoon in de meivakantie mag komen logeren. Ze wil ‘m meenemen naar een sloot in de buurt waarvan ze weet dat er kikkers, padden en salamanders in voorkomen. De schepnetjes liggen al klaar. Wat gun ik hem de herinneringen die hij aan dat avontuur zal overhouden. En wat gun ik mijn moeder een exemplaar van dit boek zodat ze kan zien dat tablets, computers en smartphones geen concurrentie zijn, maar een verrijking.

Laat dit boek ook jou ter inspiratie dienen en zegt het voort; aan leerkrachten, aan MediaCoaches, aan (groot)ouders en aan alle andere (professionele) opvoeders. Of eigenlijk gewoon aan iedereen! Hup, naar buiten jullie, en vergeet je smartphone niet.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.